Jídlo je koření života, ne jen palivo
- Červený Jelen
- 22. 9.
- Minut čtení: 2
V Červeném Jelenovi věříme, že jídlo není jen nutnost, ale radost, vzpomínka i dobrodružství. A právě tuto filozofii teď náš šéfkuchař Marek Fichtner přenesl do své první kuchařky – Kuchařky kořeněné životem.
Kniha vychází na podzim 2025 u vydavatelství Mladá fronta a najdete v ní 80 receptů inspirovaných dvorkem, zahrádkou, vodou a lesem. Marek vybíral takové pokrmy, které patří mezi stálice naší restaurace a za sedm let si je hosté oblíbili natolik, že si vysloužily místo i mezi stránkami knihy.
„Mám stovky receptů, ale do kuchařky jsem vybral jen ty opravdu vyzkoušené a tisíckrát odvařené v Červeném Jelenovi. Snažil jsem se, aby recepty každý domácí kuchtík jednoduše pochopil a aby byly suroviny běžně dostupné. Chci, aby tahle kniha dělala radost i lidem, kteří si v kuchyni chtějí odpočinout a ne se stresovat,“ říká Marek Fichtner.
Kniha, která voní dvorkem, zahradou i lesem
Recepty jsou rozdělené do čtyř kapitol – Dvorek, Zahrádka, Voda a Les. Každá z nich vychází z prostředí, které je Markovi blízké, a přináší jedinečné chutě i vzpomínky.
Na dvorku najdete poctivé masité pokrmy – třeba Vídeňský Tafelspitz, plněný hrnkový knedlík nebo jehněčí kolínko na víně.
Zahrádka je zase plná bezmasých jídel, která překvapí i zapřísáhlé masožravce – burger z červené řepy s kozím sýrem, smažené sýrové knedlíčky nebo musaku z červené čočky.
Kapitola Voda představuje ryby a mořské plody – od českého candáta přes tresku v pivním těstíčku až po slávky na víně.
A v Lesu najdete to, co je u nás v Červeném Jelenovi tak typické – zvěřinu, houby a lesní plody. Nechybí tu rozložená bramboračka s klouzky, jelení kýta se svíčkovou omáčkou nebo borůvkové kremrole.
„U nás v Česku máme skvělou zvěřinu. Jestli je něco opravdu bio, pak je to maso z českého lesa. V kuchařce proto nemohlo chybět,“ doplňuje Marek.
Marek a jeho příběh
Kniha není jen souborem receptů. V každé kapitole najdete i osobní vzpomínky a postřehy. Marek v nich vypráví o dětství v Adršpachu, o zkušenostech na zaoceánských lodích, o práci v luxusních hotelech i o vaření pro saúdského krále.
„Jídlo je úžasná věc. Společenská záležitost. Ne jen palivo. Vždycky jsem chtěl udělat kuchařku, která nebude složitá a strohá, ale která bude mít duši. Aby si v ní našel inspiraci i někdo, kdo třeba nikdy nevařil podle receptů,“ říká Marek.
Jsme pyšní
Pro nás v Červeném Jelenovi je tahle kniha víc než jen kuchařka. Je to otisk filozofie naší restaurace – spojení poctivosti, jednoduchosti a radosti z jídla. Jsme hrdí, že se právě tady v kuchyni zrodily recepty, které si teď můžete odnést domů.
Kuchařku kořeněnou životem zakoupíte ve všech dobrých knihkupectvích nebo přímo u nás v Červeném Jelenovi – a to i s podpisem Marka Fichtnera. A když budete mít štěstí a potkáte Marka na place, s radostí vám knihu osobně věnuje.

📕 Kuchařka kořeněná životem Marek Fichtner, vydává Mladá fronta (září 2025), 192 stran