;
top of page
Obrázek autoraČervený Jelen

Svatomartinská husa v srdci Prahy – gurmánský zážitek podzimu


Svatomartinská husa

Listopad se každoročně nese ve znamení svatomartinské husy. A právě v tomto období se v Červeném Jelenovi můžete těšit na perfektní svatomartinské hody. Svatomartinská husa v naší restauraci je podzimní kulinářskou tradicí, kterou tým Marka Fichtnera naplní skvělými chutěmi. Srdečně vás zveme!


Kdy přijít na svatomartinskou husu?

Častou otázkou turistů je "kdy je svatomartinská husa?" Jako každý rok je datum tuzemských oslav svatomartinské husy stejné, a sice 11. listopadu, kdy slaví svátek Martin. Nicméně na naše svatomartinské menu můžete přijet od 10. do 12. listopadu nebo do vyprodání zásob.


Co vás čeká ve svatomartinském menu?

Při přípravě svatomartinského menu naši kuchaři brali v úvahu každý detail. Začít můžete zlehka, a to lahodnou husí paštikou nebo voňavým kaldounem s nudlemi.

Jako hlavní chod si vyberete buď konfitované husí stehno s knedlíky a noky a nebo pokud na hostinu vyrazíte s celou rodinou či partou přátel, tak doporučujeme si dát celou pečenou husu. Zhruba tříkilová husa stačí pro 4 až 5 osob. Pokud máte zájem o celou husu, je potřeba si ji předem rezervovat na telefonním čísle restaurace.

Svatomartinské hody se nemohou obejít bez sladké tečky. Tu najdete v menu v podobě buchtiček s husím sádlem a povidly. Ke všem chodům vám personál nabídne výběr skvělých vín, která se skvěle spárují s chutěmi a vůněmi celého menu.


Svatý Martin: tradice a původ oslav

Tradice Svatomartinské husy sahá až do středověku a jak název napovídá, je spjata se svátkem svatého Martina. Podle legendy se tento světec snažil před jmenováním biskupem schovat mezi husami, jejichž kejhání ho prozradilo. Všechny husy „práskačky“ se pak upekly. Od té doby se na jeho svátek, 11. listopadu, tradičně peče husa.

Ke sv. Martinovi se váže však několik dalších pověstí. Historicky se záznamy o konzumaci husy během sv. Martina našly v mnoha literárních dílech a jiných dokumentech, například v koledách z 15. století či řádech řeznických cechů.


V Červeném Jelenovi tradice svatého Martina ožívá

Přijďte si užít atmosféru plnou historie a tradice. Krásně naservírovaná jídla, vynikající pokrmy z kvalitních surovin a skvělá vína. Přejeme vám příjemný kulinářský zážitek!

Svatomartinská husa je v Praze velmi populární, a tak myslete na včasnou rezervaci.


Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page